Begin jaren 80 studeren Luc Cromheecke en Gert Wijninckx, a.k.a. Fritzgerald, aan de Academie van Fijne Kunsten in Antwerpen. Ze prefereerden echter het maken van comics en werkten Taco Zip in 1985 uit als een stripreeks voor de brievensectie van het Belgische Weekblad Robbedoes.

De heren beoogden een typische 3 panel-newspaper gag te creëren in de stijl van Charles Schulz’ Peanuts en Johnny Hart’s B.C., maar dan met meer absurditeit en meligheid à la Monty Python.

Ik zag het voor mij als in een visioen: de strip moest Taco Zip heten, hij moest in zwart-wit zijn en het moest iets worden met autootjes die over en weer reden op een weg.

Demorgen.be, 17 december 2005

De slechtste strip ter wereld van Pévé (pseudoniem van Philippe Van den Driesche) was voor Taco Zip ook een groot voorbeeld, maar pas toen we de verhaaltjes van Windig en De Jong ontdekten wisten we precies in welke richting het zou gaan. Hun albums Fnirwak en Ouwe troep waren een openbaring voor ons.

8weekly.nl, 10 december 2005
  • Augustus 1985 – Januari 1988: Weekblad Robbedoes

    Taco Zip was van augustus 1985 tot met januari 1988 met 125 stroken en 2 advertenties te bewonderen in Weekblad Robbedoes ter opfleuring van de ingezonden brieven rubriek. De cast bestond toen slechts uit Taco, Wilbur en een politie agent. Vantilt krijgt pas zijn naam in 1986.

    De redactionele aankondiging

    Wat is de kracht van Taco Zip?

    “De strip is zo onnozel. Anders uitgedrukt, we moesten hem zelf geestig vinden. En Taco Zip heeft iets poëtisch. Dat werd ook door anderen opgemerkt.”

    DEMORGEN.BE, 17 december 2005

    Zachtstgezegd werkte Taco Zip ietwat polariserend. Heden ten dage hebben we de comments op social media waar een ieder zijn gal kan spuwen, maar destijds had je daarvoor de ingezonden brieven sectie (waar Taco Zip nota bene onder werd gepubliceerd…)

    We maken de stripjes thuis, gezellig met een kopje thee. Grapjes verzinnen. Over elk detailtje discussiëren we: is het wel echt grappig, zouden we dit wel durven of is het echt te stom om te tekenen.

    Kuifje Stripnieuwtjes, 1989

    Gelukkig waren er ook veel mensen die de humor en “het grafisme van Cromheecke” wel oprecht konden appreciëren, dan wel moesten toegeven dat ze gaandeweg hun mening over Taco Zip hadden moeten bijstellen.

    Meer over de publicaties in Robbedoes (en de personage Taco zelf) vind je hier.

  • 1987: Flan Imperial

    Taco Zip maakte ook zijn opwachting in het door Cromheecke en Fritzgerald gemaakte blad Flan Imperial. Fritzgerald tekende deze versie.

    Naast deze Taco Zip en eigen werk van beiden stonden in Flan Imperial bijdragen van onder andere Laurent Letzer (bedenker en scenarist van Plunk! en Tom Carbon), de eerdergenoemde Pévé, Bercovici (tekenaar van Vrouwen in het Wit en Le Boss), Hugo van Look (illustrator van onder andere Dolfje Weerwolfje), en René Windig en Eddie de Jong, pas later bekend van Heinz.

    Het absurdistische en soms compleet van de pot gerukte blad had een oplage van 1.000 exemplaren en verkocht – ondanks een recensie in Robbedoes – niet bijzonder goed. Zodoende bleef het bij één nummer.

  • Juli 1988-September 1990: Spirou

    Cromheecke en Fritzgerald hebben na het stoppen van de reeks in Robbedoes begin 1988 ruimschoots de tijd gehad om een voorraadje stroken aan de leggen voor publicatie in Spirou.

    Vanaf 13 juli 1988 (#2622) wordt Les Tacozip doorgaans op wekelijkse basis gepubliceerd in de nabijheid van de colofon.

    In tegenstelling tot Weekblad Robbedoes zijn alle Spirou stroken in kleur, hetgeen mijn inziens toch een hele andere sfeer aan de gags geeft.

    Tot en met 5 september 1990 (#2734) verschijnen er 92 stroken (waarvan 2 dubbel en met een iets andere inkleuring en belettering) in Spirou.

    Deze stroken zijn allemaal gebaseerd op degenen die origineel in Weekblad Robbedoes waren verschenen (maar dan zonder Taco zelf), dan wel samenliepen met de publicaties in de Volkskrant.

    Meer over de publicaties in Spirou hier.

  • Januari 1989 – December 1992: De Volkskrant

    Eind 1988 had de redactie van de Volkskrant de knoop doorgehakt om na 25(!) jaar Linke Loetje als strip te vervangen.

    Zodoende kunnen met ingang van maandag 2 januari 1989 haar lezers doordeweeks genieten van de vrolijke absurditeit van de avonturen rondom de welbekende agent Vantilt, Wilbur en Boom, maar ook van de nieuwe karakters Harold (als side-kick van Wilbur) en Kapitein Piep (als vervanger van De Hoofdcommissaris).

    We debuteerden met Taco Zip in het weekblad Robbedoes en daar vonden we na enig geëxperimenteer onze draai. Maar de strip kreeg pas karakter toen hij vanaf 1989 in de Volkskrant werd gepubliceerd.”

    DEMORGEN.BE, 17 DECEMBER 2005

    Later voegden ook de heerlijk onverstoorbare buitenaardse wezens Plunk (1989) en Zork (1992) zich bij dit illustere gezelschap voor nog wereldvreemdere observaties.

    In die tijd maakte ik nog dagelijks ‘Taco Zip’, niet meer voor Robbedoes, maar voor de Volkskrant in Nederland, samen met Fritzgerald. Die vond Plunk een leuk personage, en hij wou het eens op bezoek laten komen in ‘Taco Zip’. We dachten dat dat maar voor eventjes zou zijn, maar Plunk is daar lang blijven plakken, omdat het nu eenmaal een grappig figuur is.

    Guido.be, 15 april 2008

    In het begin bedachten we de grapjes samen en werkten we ze ook met z’n tweeën uit. Maar omdat ik handiger ben met het inkten van de schetsen (hij kan niet over de lijntjes gaan), hou ik me nu voornamelijk met het tekenen bezig en hij met het bedenken van de grapjes. Maar het loopt door elkaar: een op de vier grapjes wordt door mij gedacht, en hij houdt zich ook met het schetsen bezig.

    Cromheecke over de samenwerking met fritzgerald, Kuifje’s Stripnieuwjes, 1989

    In feite ben ik de eindredacteur. Ik beslis wat uiteindelijke getekend wordt. Gert is nogal een flierefluiter en tegelijk een geweldig schrijver. De getiktste moppen komen van hem.

    Gazet van Antwerpen, mei 2006

    Meer over de publicaties in de Volkskrant hier.

  • Oktober 1989: Taco Zip 1

    Het eerste Taco Zip stripalbum bestaat uit een selectie van 172 grappen uit de stroken die in de Volkskrant hebben gestaan.

    Het album verschijnt bij Gezellig en Leuk, de uitgeverij van René Windig & Eddie de Jong, die ook het voorwoord schrijven.

    Vanzelfsprekend is de eerste gag dezelfde als de eerste in de Volkskrant.
  • 1991: De Morgen

    Ook in de Vlaamse krant De Morgen mogen de lezers dagelijks gaan genieten van Taco Zip stroken. Er ging bij De Morgen soms nog wel eens iets fout met het plaatsen.

  • November 1990: Taco Zip 2

    Het tweede Taco Zip stripalbum met een selectie van 172 stroken uit De Volkskrant verschijnt wederom bij Gezellig en Leuk.

  • Augustus 1991: Sjors en Sjimmie

    Een eenmalige verschijning van Taco Zip in #17 van het Nederlandse jeugdstripblad Sjors en Sjimmie. Het was een re-run van een gag gepubliceerd in Weekblad Robbedoes #2587 van 10 november 1987.

  • Mei 1992: Taco Zip 3: Heavy Kunst

    Het derde Taco Zip stripalbum met een selectie van 180 stroken uit De Volkskrant verschijnt ditmaal bij Uitgeverij Oog en Blik, de uitgeverij van Joost Swarte en Hansje Joustra.

  • Mei 1993: Taco Zip 4: Proap!

    Het vierde en laatste Taco Zip stripalbum met een selectie van 180 stroken uit De Volkskrant verschijnt wederom bij Uitgeverij Oog en Blik.

  • Juni 1998: Taco Zip revival

    Op maandag 8 juni 1998 sloeg nogmaals de Voorzienigheid toe… Luc Cromheecke meldde me dat het toeval wilde dat Fritzgerald, Jakketoe en hijzelf na een onderbreking van ongeveer 6 jaar opnieuw met Taco Zip zouden doorgaan.

  • April 1999-2000: Metro (bijlage van De Morgen)

    Het duurde nog ongeveer een jaar voordat het echt van start ging (uiteindelijk zonder Jakketoe), maar vanaf april 1999 verschijnen de eerste wekelijkse fullcolour stroken in Metro, een bijlage-magazine van de Vlaamse krant De Morgen.

    Na een 40-tal grappen wordt de strip vervangen door een strook reklame…

    In Nederland verschijnen ze (zeer kort) in Extra, de zaterdagbijlage van het Algemeen Dagblad.

    Er is (in ieder geval) ook één publicatie in SUM, het grootste studenten- en startersblad van Nederland, dat 8 maal per jaar verscheen. Hier de strook uit maart 2000.

  • Maart 2000 – Oktober 2003: Reprise Spirou

    Deze nieuwe reeks bij De Morgen zorgt er ook voor dat Spirou Les Tacozip weer oppikt. Tussen 22 maart 2000 (#3232) tot 1 oktober 2003 (#3416) verschijnen er in totaal 72 stroken.

    In het begin (bijna) wekelijks, maar vanaf 2001 een stuk sporadischer: 40 in 2000, 16 in 2001; 14 in 2002, en slechts 2 in 2003. Meer over deze publicaties in Spirou hier.

  • 2003-2006: Belang van Limburg / Gazet van Antwerpen

    De nieuwe kleurenstroken van Taco Zip verschijnen ook de stripbijlages van de zaterdagedities van de Vlaamse kranten het Belang van Limburg en de Gazet van Antwerpen. De onderstaande strook is verschenen in de GvA.

  • Januari 2004 – September 2005: Reprise in Robbedoes

    Weekblad Robbedoes geeft eind 2003 Cromheecke en Fritzgerald een opdracht tot het maken van reeks nieuwe Taco Zip stroken.

    Zodoende verschijnen er vanaf 7 januari 2004 (#3430) tot en met het laatste nummer van Robbedoes in 14 september 2005 (#3518) er nog eens 44 stroken. En, althans voor het eerst in Robbedoes, in kleur!

    Een stripfiguurtje moet groeien voor het een definitieve vorm krijgt. Pas na twintig jaar lijkt het voor mij alsof Vantilt zijn vaste vorm heeft gevonden. In het begin was hij een doordeweeks varken, maar langzamerhand werd zijn neus groter en groter. Dat groeiproces hebben we dan weer moeten afremmen. (lacht)”

    DEMORGEN.BE, 17 DECEMBER 2005

    Wat ook opvalt, is dat zeker ten opzichte van het oude werk, de tekeningen heel clean zijn geworden en dat de tekstballonnen met een iets kleiner lettergrootte worden ingevuld. De humor daarentegen is wel zoals vanouds, alhoewel het wel lijkt alsof het geduld van Kapitein Piep met Vantilt helemaal op is.

    Meer over de publicaties in Robbedoes hier.

  • Januari 2004 – December 2005: Reprise Spirou, part deux

    Omdat Weekblad Robbedoes opdracht had gegeven voor nieuwe kleurenstroken, lift Spirou wederom mee, maar dan vreemd genoeg niet met deze nieuwe stroken.

    Zodoende verschijnen verschijnen er nog eens 35 Franstalige stroken (23 in 2004 en 12 in 2005) van Les Tacozip, waarvan slechts één nadat Weekblad Robbedoes in september 2005 ermee is opgehouden.

    Meer over de publicaties in Spirou hier.

  • December 2005: Expo 20 jaar Taco Zip in Turnhout

    Tijdens Strip Turnhout, dat in 2005 gehouden werd op 17 en 18 December, werd 2 decennia Taco Zip gevierd met een overzichtstentoonstelling Expo 20 jaar Taco Zip in de Watertoren.

    De Expo 20 jaar Taco Zip was een groot succes en streek in 2006 achtereenvolgens nog neer in Amsterdam, Antwerpen en Haarlem.

  • December 2005: Taco Zip 5

    In Turnhout wordt ook het vijfde Taco Zip stripalbum (Zuigen met de Tenen!) gelanceerd.

    “Er staat een heel pak nieuwe stroken in. Het boek telt 228 pagina’s, en ongeveer eenvijfde daarvan is niet in eerdere albums verschenen. Ook zullen er wat losse tekeningetjes in verschijnen die ik vroeger heb gemaakt. Oorspronkelijk waren dat ansichtkaarten, maar die zijn nooit uitgebracht.”

    8weekly.nl, 10 december 2005

    Deze anthologie verschijnt bij Haarlemse uitgeverij/stripwinkel BeeDee in een gelimiteerde oplage van 1.000 exemplaren. Lovende kritieken alom; het enige discussiepunt is slechts de hoeveelheid Taco Zip die je in één keer tot je zou moeten nemen…

    Taco Zip bestaat twintig jaar en hoe kon dit beter gevierd worden dan met een bundeling van alle strookjes van deze doldwaze gagstrip? Niet alleen omdat enkele albums ondertussen moeilijk te vinden zijn. Maar vooral omdat de humor na twintig jaar even fris en onweerstaanbaar blijft.

    De Poort, 31 december 2005
    Knack, 18 januari 2006

    Yeah baby! Een leuker nieuwjaarscadeau dan dit hadden we ons niet kunnen indenken: een 224 pagina’s dikke bundeling met de leukste strips van ‘Taco Zip’, nog steeds met lengten voorsprong de grappigste Vlaamse stopcomic ooit. Twintig jaar geleden ontstaan op de pagina’s van Robbedoes en vandaag onderwerp van een reizende striptentoonstelling: de humorklassieker van Cromheecke en Fritzgerald is levender dan ooit. En we kunnen je met de hand op het hart verzekeren: ook als je ze in grote hoeveelheden tot je neemt, blijven de vrolijk absurdistische drievakjesmoppen met agent Vantilt en co onweerstaanbaar komisch en vederlicht verteerbaar.

    GUIDO.BE, 16 februari 2006
  • Februari-Maart 2006: Expo 100 jaar Taco Zip in Amsterdam

    De expositie bij Galerie Lambiek in Amsterdam, doet er een schepje bovenop en is opgedoopt naar 100 jaar Taco Zip. De ‘vernissage’ was op 24 februari en de tentoonstelling was uiteindelijk tot eind maart 2006 te zien.

    Bijgaand de wervende tekst op de site van Lambiek:

    Taco Zip, ontstaan in 1906, maar pas in 1985 door Cromheecke en Fritzgerald aan het papier toevertrouwd voor het weekblad Robbedoes, is met Kapitein Piep, Vantilt en Plunk één van de meest absurdistische Vlaamse stripreeksen ooit. Vanaf 1989 kon ook stripminnend Nederland van deze strip genieten als deze dagelijks, en dat voor vier jaar lang, in De Volkskrant verschijnt. De lichtvoetige Taco Zip strip vindt al gauw een grote groep fijnproevers, die spontaan Smurkiaanse foepie fuiven organiseren en fan-websites oprichten. Plunk wordt de naam van een nog steeds actieve Delftse Studentenvereniging. (www.plunk.nl).

    Het was ook niet verwonderlijk dat uitgeverij ‘Gezellig en Leuk’ van geestverwanten Windig en De Jong in hetzelfde jaar hun eerste Taco Zip album liet verschijnen. In de jaren daarop zullen bij uitgeverij Oog & Blik nog drie delen volgen.

    Het succes blijft niet uit. Ook andere bladen zoals De Morgen (1991) en Spirou (1998) publiceren Taco Zip. Tot op de dag van vandaag staat Taco Zip elke zaterdag in het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen. De meest voorkomende thema’s die worden aangehaald in deze absurde reeks zijn moderne kunst, muziek, milieu en administratie.

    Dit jaar bestaat Taco Zip 100 jaar en dat wordt gevierd. Niet alleen met een jubileumuitgave van Taco Zip (uitg. Beedee), maar ook met een overzichtstentoonstelling in de Turnhoutse watertoren tijdens de Stripdagen Turnhout December 2005, waarna hij nu z’n Europese tournee gaat voortzetten bij Galerie Lambiek. 

    Speciaal voor die gelegenheid zullen ook enkele tientallen auteurs hun eigen versie van agent Vantilt geven.

  • Mei 2006: Expo 20 jaar Taco Zip in Antwerpen

    Daarna is het de beurt aan Galerie Mekanik, waar de tentoonstelling van 5 tot 22 mei 2006 te zien was. 

    De uitnodiging
  • Juni 2006: Expo 20 jaar Taco Zip in Haarlem

    Het (letterlijke) eindstation van de 20 jaar Taco Zip toonstelling is de Haarlemse Stripdagen die op 3 en 4 juni 2006 werden gehouden.

  • Ik ben opnieuw begonnen met Taco Zip voor De Morgen. Dat was rond 2000, voor hun bijlage Metro. Daar zijn we buiten gevlogen ten voordele van meer reclame in de krant. Dan kwam Robbedoes met de vraag naar nieuwe stroken. Die gingen toen overkop. Dan zijn de oude gebundeld en geëxposeerd. Nu is er een ruzie met scenarist Gert Fritzgerald, dus die samenwerking is beëindigd. Ik vond de bundel een geslaagd eindpunt. Nu kunnen we met een verse start beginnen aan Plunk!

    StripspEciaalzaak.bE, 26 mei 2007
  • Kunststripbeurs, Utrecht (2010)

    Deze strip en curiosa beurs werd regelmatig gehouden in de monumentale Utrechtse Nicolaïkerk. De laatste editie dateert echter alweer uit 2016. Cromheecke is in ieder geval vanaf 2009 van de partij en was erg enthousiast:

    Wegens het onverwachte grote succes vorige jaar maak ik deze keer speciaal voor de gelegenheid mijn rommelzolder leeg. Voor elk budget: albums, originele tekeningen, strookjes, paginas en schetsen van Taco Zip, Tom Carbon en Plunk! Een natte droom voor liefhebbers en verzamelaars!

    kunstStripBeurs.blogspot.com, Oktober 2010

    In 2012 had Luc ook Plunk, Silly Drawing en Taco Zip buttons in de aanbieding op de Kunst Strip Beurs.

    Eenmaal, andermaal

    De opruiming van de rommelzolder vindt ook online plaats. Sinds 2009 worden door Luc verschillende originele tekeningen en schetsen van zijn hand geveild dan wel te koop aangeboden via zijn officiële pagina’s op Catawiki (vanaf 2009) en Etsy (vanaf 2017). Er zijn overigens ook nog een aantal originele Taco Zip en Plunk werken verkrijgbaar bij het Hilversumse Griffioen Grafiek en het Groningse Akim.

  • Juni-Augustus 2015: Overzichtstentoonstelling Luc Cromheecke in Turnhout

    Tussen 12 juni en 15 augustus 2015 werd ter ere van 30 jaar aan Cromheecke’s werk in Robbedoes en Spirou een grote overzichtsexpositie gehouden in De Warande in Turnhout.

    Naar eigen inschatting maakte hij dertig jaar lang elke dag een pagina met tien tot twaalf tekeningen en uit dat enorme aanbod filterde hij meer dan honderd originelen voor de expositie.

    De keuze was dus reuze…

    “Ik heb het meeste bijgehouden maar er zit helaas geen systeem in, het is één gigantische rommel. Mijn kat heeft onlangs in twee dozen geplast en nog zou ik het hele Louvre vol kunnen hangen (lacht).”

    Gazet van Antwerpen, 9 juni 2015
  • B-Aid (April 2016)

    Voor B-Aid, de benefietveiling voor Het B-Gevaar, de enige Nederlandstalige stripwinkel in Brussel, wordt ook Taco Zip ingezet.

    Het ging mis met Het B-Gevaar toen er problemen ontstonden met de verbouwing van het nieuwe pand voor de winkel aan de Beenhouwersstraat. Tientallen stripmakers boden spontaan hun hulp aan en Cromheecke doneerde 4 originele stroken van Taco Zip.

    Er werden meer dan 100 kavels geveild via Catawiki en met een opbrengst van 24.359 euro kon B-Gevaar een doorstart maken en heropende in maart 2017. Spijtig genoeg heeft het niet lang mogen baten: eind december 2019 sloot B-Gevaar na 27 jaar definitief zijn deuren, omdat het zo goed als onmogelijk bleek om commercieel te overleven als Nederlandstalige striphandel in Brussel.