
Plunk is geen oorspronkelijke bewoner van de wondere Taco Zip wereld. Luc Cromheecke en Laurent Letzer bedachten hem namelijk begin 1989 ten behoeve van het Stripmuseum in Brussel (een aanrader overigens!) dat in oktober 1989 zijn deuren opende.
Op de begane grond is er een permanentie expositie over de pioniers van het Belgische stripverhaal – zoals onder andere Hergé (Kuifje), Franquin (Guust Flater), Willy van der Steen (Suske & Wiske), Marc Sleen (Nero) en Morris (Lucky Luke) – en de stripmagazines Kuifje en Robbedoes. Op de 2e verdieping worden tijdelijke striptentoonstelling gehuisvest, maar er is ook een permanente expositie over hoe een strip gemaakt wordt.
Stripduo’s kregen elk een opdracht om een fragment van de ontwikkeling van een strip te illustreren en Cromheecke en Letzer deden dat voor de fase merchandising.
Daarvoor schreven ze een kort verhaal van 2 pagina’s over een striptekenaar met een dagdroom waarin zijn fictieve personage, Plunk, een succes wordt.
“Ik herinner me nog dat je als kind eerst een mannetje tekent vanuit de letters “ZOT”, met zo’n belachelijk hoedje. We dachten aan grote voeten en dan nog zo’n trechter op de kop. Al die dwaze elementen hebben we in een shaker geschud, en zo kwam er een figuur uit die echt niemand zou willen. Het is ook echt een loser.”
Stripspeciaalzaak.be, 26 mei 2007

De menigte die “Plunk! Plunk! Plunk!” scandeert, blijkt dan ook slechts het geluid te zijn van de regendruppels in de emmers op de zolderkamertje van de tekenaar…

‘Samen met de mensen van het museum hebben we namaakboeken gemaakt, poppetjes, kaarsen, badhanddoeken en zelfs onderbroeken met daarop Plunk.’
Eppo #7, 2011 (via Michael Minneboo)
Taco Zip
Deze eenmalig bedoelde grap kwam echter snel terug. Nog voor het Stripmuseum werd geopend, en ruim 8 maanden in de publicatie in de Volkskrant, stortte Plunk op 17 augustus 1989 neer met zijn vliegende sigaar in Taco Zip en werd een vast personage in deze strip.

Letzer: De Plunk is eigenlijk een figuur die los van Taco Zip ontstaan is. Eigenlijk was hij een gastster in die strip.
Cromheecke: Het ging dus eigenlijk om een illegaal optreden in die strip, eigenlijk hoorde die figuur daar helemaal niet in thuis.
Letzer: Ik had eigenlijk een advocaat moeten sturen, maar ik heb het oogluikend toegestaan dat een andere scenarist ermee aan de slag ging.
Cromheecke: Het was natuurlijk ook vijftig procent mijn figuur.
Stripspeciaalzaak.be , 26 mei 2007

Plunk!
Alhoewel Taco Zip tussen 1993-1999 niet actief was, werd de “proto-Plunk” toch nog bijna ge(re)animeerd.
Mid jaren 90, vormden Cromheecke en Letzer namelijk een aantal tekstloze scenario’s met Plunk in de hoofdrol om tot storyboards voor een reeks korte animaties. Dit was in opdracht van het productiehuis van Zaki (Jacky Dewaele, oud-radio- en tv-presentator en vader van de Dewaele-broers van Soulwax en 2 Many DJ’s) voor de Vlaamse tv-zender VTM. Zij wilden die filmpjes gebruiken als korte onderbrekingen tijdens de reclameblokken, gelijkaardig met die van Loekie de Leeuw in Nederland.
Dat project is uiteindelijk niet doorgegaan en deze scenario’s belandden in een lade. Het toeval wilde dat deze er toch toe leidden dat – bijna 10 jaar later – Plunk zijn eigen strip krijgt.
Waar het naartoe gaat heb je zelf meestal niet in de hand. Vantilt eiste nu eenmaal de hoofdrol op en met Plunk is iets soortgelijks gebeurd. Wij hadden helemaal niet gedacht dat hij er zo lang bij ging blijven, en je ziet… hij loopt er nog steeds rond.
8weekly.nL, 10 december 2005
Na de laatste opleving van Taco Zip, die in de zomer van 2005 ten einde liep, hadden Letzer en Cromheecke net besloten weer samen stripverhalen te maken. Rond die tijd contacteerde de nieuwe uitgever bij Dupuis hen met de vraag of ze nog werk in de aanbieding hadden. Naast enkele pagina’s van Ben de Boswachter (waaraan Cromheecke en Letzer na Tom Carbon in 1997 waren begonnen), hadden ze de Plunk storyboards voorgesteld. Die laatsten vielen in goede aarde en zodoende verscheen Plunk! tussen 2006 en 2010 regelmatig in Spirou, alsmede in de Nederlandse Eppo, en Myx.
Ik heb deze nu hertekend in mijn huidige stijl, om meer aan te sluiten bij het nieuwe werk. Het vreemde is dat die figuur nu nog even goed functioneert. Hij heeft die twintig jaar goed overleefd.
Stripspeciaalzaak.be, 26 mei 2007
Een tekstloze strip is ook makkelijker te verkopen in het buitenland. Wij zijn mee op die boot gesprongen, en we hopen het beste. Het gaat ons wel goed af, denk ik. En een strip maken zonder tekst vind ik zeker niet moeilijker dan met tekst. Integendeel zelfs.
Guido.BE, 15 april 2008
De dialoogloze comics hadden inderdaad een goede internationale uitstraling, getuige publicaties in onder andere Duitsland, Noorwegen, Hongarije, China en als enige Westerse strip in Majid, het grootste Arabische stripmagazine met een oplage van 100.000 exemplaren (waar de strip overigens in spiegelbeeld wordt afgedrukt opdat hij van rechts naar links kan worden gelezen).
De albums
Tussen 2007 en 2011 verschenen de 3 albums bij Dupuis en de laatste alleen als Franstalige editie. De eerste 2 Plunk! albums kregen meteen nominaties voor de Nederlandse Stripschapspenningen 2007 en 2008. In 2011 gaf Strip2000 het derde album in het Nederlands uit en in 2014 bracht ze de eerste 2 albums opnieuw uit.
Er waren destijds ook plannen voor Superplunk!, gelijk aan de Taco Zip anthologie een bundeling van alle Plunk! albums en met 15 nooit eerder uitgegeven gags, maar die is destijds nooit gepubliceerd. In april 2021 kwam het er wel van: Director’s Cut verschijnt via uitgeverij Oogachtend. In oktober 2020 was er in China overigens wel al een Plunk! integrale verschenen.
Titel | Uitgeverij | Verschenen | ISBN |
---|---|---|---|
Plunk! 1: I Love Plunk | Strip2000 | mrt 2014 | 9789070060688 |
Plunk! 2: 100% Pure Plunk | Strip2000 | mei 2014 | 9789070060800 |
Plunk! 3: De Plunk Generatie | Strip2000 | dec 2011 | 9789070060008 |
Plunk! Director’s Cut | Oogachtend | apr 2021 | 9789492672476 |
De Plastieken Plunk

In 2008 werd Plunk de mascotte van een nieuwe Belgische stripprijs, De Plastieken Plunk. Deze prijs voor de beste kortstrip wordt georganiseerd door Pulp deLuxe.
“De winnaar, aangeduid door een vakkundige jury, krijgt naast een pak poen (250 euro!) ook een échte Plastieken Plunk, die gekneed werd door Bronzen Adhemar-laureaat Luc Cromheecke. Online wordt de winnaar van de Publieksprijs verkozen.”
De Bronzen Plunk

In Cromheecke’s woonplaats Kapellen, nabij Antwerpen, kan men sinds december 2012, aan de Oude Heidestraat, een 45 centimeter hoog bronzen beeldje van Plunk bewonderen.
Leuke toevalligheid is dat Laurent Letzer ook een band met Kapellen heeft; hij werd er namelijk geboren.
Het bronzen standbeeld van Plunk is van de hand van Joris Peeters en is geplaatst bij een speelbos met picknicktafel en -banken, waar in 2016 nog het “Plunk blotevoetenpad” bij kwam.

De bronzen Plunk is ook opgenomen in de Striproute, een belevingsfietstocht door de Vlaamse gemeenten Kapellen, Brasschaat, Brecht, Kalmthout, Schoten, Wuustwezel en Zoersel waar in elke gemeente een stripfiguur – verbonden met die gemeente – centraal staat.
Voor Kapellen heeft door Luc ook een Plunk stripmuur gemaakt op het seinhuisje aan de Korte Franselei, waarvoor hij zich duidelijk liet inspireren door lithografieën van M.C. Escher.

De Striproute kent ook een aantal boekenleggers die verzameld kunnen worden met dit ontwerp.

De Houten Plunk

In juli 2015 werd Plunk voor de Stripdag in het Arboretum in Kalmthout ook in hout vereeuwigd. Boswachter Pol Trekker “carvede” hem met behulp van een kettingzaag uit een houten blok.
Ook striptekenaar Luc Cromheecke en scenarioschrijver Laurent Letzer waren bij de onthulling aanwezig. Het gemeentebestuur van Kapellen hield eraan de striptekenaar in de bloemetjes te zetten omdat hij onlangs de Bronzen Adhemar gewonnen heeft, de Oscar van de strips zeg maar. Hij kreeg een aantal reuzepotloden en een fles bubbels overhandigd.”
Gazet van Antwerpen, 5 juli 2015