We lazen thuis niet de Volkskrant, maar gelukkig circuleerden uitgeknipte stroken van Taco Zip al rap op mijn middelbare school. Ik was meteen een groot fan.

Rond 1991 startte ik een Taco Zip fanpage, waarvoor ik mijn vader vroeg om na zijn werk telkens een paar stroken in te scannen, en maakte destijds een aantal T-shirts met de covers van de stripalbums. Na verschillende updates tijdens mijn studententijd, heb ik de site in 2002 voor het laatst opnieuw ontworpen. Met dank aan Luc heb ik hem toen ook mogen upgraden naar de ‘Officiële Taco Zip Homepage’ en kon ik 27 nieuwe kleurstroken opnemen.

Tijdens een recente discussie met een uit Vlaanderen afkomstige vriend over favoriete comics uit onze jeugd en het feit dat veel oude stripboeken niet meer verkrijgbaar zijn, kwam ik op Google – al zoekende naar Tom Carbon – plotseling de link naar mijn eigen Taco Zip website tegen. Enigszins confronterend, omdat later bleek dat ik de site sinds 2004 niet meer had bijgehouden en dat hij inmiddels ook niet meer goed werkte.

Toch wel spijtig, want zodoende had ikzelf ook het een en ander op Taco Zip gebied gemist, zoals het 5e stripalbum, de expositie bij Galerie Lambiek in Amsterdam, en een hele reeks originele Taco Zip illustraties, stroken, en schetsen die de afgelopen paar jaren zijn aangeboden via Etsy en de veilingsite Catawiki. En dat terwijl het Taco Zip idioom in onze familie (althans bij mij…), goed is ingebakken. Na 35 jaar zijn alle valuta buiten Nederland nog steeds Smurkiaanse foepies. De frases, “Oh mein gott, der (vul naam van vervelend persoon in) ist ja wieder da” alsmede “Einfach negieren…”, en “Ik ben wakker hoor, kijk, mijn ogen zijn open!” klinken nog regelmatig. Ja, ook onze kinderen hebben (meermaals) de verdwijntruc met chocolade moeten ondergaan…

Enige verveling tijdens de corona-lockdown en een providerwissel gaven me het zetje om een geheel nieuwe Taco Zip website te bouwen. Uiteraard is in deze doorstart – zonder enig commercieel doel – stiekem veel tijd gaan zitten, want mijn strooptochten over het internet leverden een schat aan informatie, interviews, en zowel oud als nieuw materiaal op. Het resultaat mag er zijn: een site met algemene informatie en illustraties, alsmede een blog/levend archief dat zich met zo’n 1.300 Taco Zip stroken zal gaan vullen. Veel plezier met de vernieuwde Taco Zip Blog / Homepage!

Ere wie ere toekomt: de meeste directe citaten uit interviews heb ik al voorzien van bronvermelding, dus volsta ik hier met een oplijsting van de meest belangrijke geraadpleegde bronnen: Comiclopedia, Lambiek, Comicvine, Comichouse, Comicbase, Strippagina.nl, Stripinfo.be, Comicartfans, 2DGalleries, Gemeente Kapellen, De Getekende Reep, Delpher, Ballon Media Magazine, 8 Weekly, Guido, Vice, Sambabd, De Standaard, De Morgen, Gazet van Antwerpen, Het Laatste Nieuws, Stripspeciaalzaak.be, DePoort.com, Michael Minneboo, Tout Spirou, Alex Braun, BDOubliees, muziekarchief.be, Discogs, Wikipedia.

Mocht ik abusievelijk nog ergens bronverwijzingen hebben gemist, hoor ik het graag!

Feedback

Natuurlijk, waarde gast! Zeg ze dan!

Via email door middel van onderstaand formulier dan wel in de (publieke) comments helemaal onderaan deze pagina:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s